স্কিল স্কুল

Vježbanje svjesne prehrane za kontrolu veličine porcija

Vježbanje svjesne prehrane za kontrolu veličine porcija

Da li ste umorni od osjećaja nezadovoljstva ili krivice nakon obroka? Da li se borite sa kontrolom porcija i redovno se prejedate? Ako je tako, prakticiranje svjesne prehrane moglo bi biti rješenje za kojim ste tražili. Pažljiva prehrana je moćna tehnika koja vam omogućava da se ponovo povežete s prirodnim znakovima gladi i sitosti vašeg tijela, pomažući vam da povratite kontrolu nad veličinom svojih porcija i stvorite zdraviji odnos s hranom. U ovom članku ćemo istražiti koncept svjesne prehrane, njegove prednosti i pružiti praktične savjete o tome kako ga ugraditi u svoj svakodnevni život.

Razumijevanje svjesne prehrane

Pažljivo jedenje je drevna praksa ukorijenjena u svjesnosti, koja uključuje namjerno obraćanje pažnje na sadašnji trenutak bez osuđivanja. Kada se primjenjuje na jelo, to znači biti potpuno prisutan i svjestan doživljaja jela, uključujući ukus, teksturu i aromu hrane, kao i fizičke senzacije i emocionalne reakcije vašeg tijela.

Cilj svjesne ishrane je njegovanje svijesti bez osuđivanja o signalima gladi i sitosti vašeg tijela, kao i faktorima koji utiču na vaše ponašanje u ishrani. Čineći to, možete donijeti svjesne odluke o tome šta, kada i koliko ćete jesti, umjesto da vas pokreću isključivo vanjski znakovi ili emocionalni okidači.

Prednosti svjesne prehrane

Vježbanje svjesne prehrane nudi širok raspon prednosti kako za vaše fizičko tako i za mentalno blagostanje. Hajde da istražimo neke od ključnih prednosti:

1. Poboljšana kontrola porcija

Jedna od glavnih prednosti pažljivog jedenja je da vam pomaže da povratite kontrolu nad veličinom svojih porcija. Obraćajući veliku pažnju na znakove gladi i sitosti vašeg tijela, možete bolje procijeniti koliko hrane vam je zaista potrebno, umjesto da se oslanjate na vanjske znakove ili društvena očekivanja. Ovo može spriječiti prejedanje i promovirati zdraviji balans hranjivih tvari.

Na primjer, kada prakticirate svjesnu ishranu, možete primijetiti da često jedete preko granice sitosti samo zato što vam je hrana ostala na tanjuru ili zato što jedete u društvenom okruženju. Svjesni ovih tendencija, možete svjesno odlučiti da prestanete jesti kada se osjećate zadovoljni, bez obzira na vanjske utjecaje.

Mindful.org je odličan resurs koji pruža daljnji uvid u prednosti svjesne prehrane.

2. Povećano uvažavanje hrane

Kada jedete pažljivo, u potpunosti ste prisutni u trenutku i možete uživati ​​u svakom zalogaju hrane. Ova povećana svijest omogućava vam da cijenite okuse, teksture i arome vaših obroka na dubljem nivou. Usporavanjem i uključivanjem svojih osjetila, možete dobiti više zadovoljstva od manjih porcija, za razliku od bezumnog konzumiranja većih količina bez istinskog uživanja ili čak kušanja hrane.

Pažljiva ishrana takođe podstiče stav bez osuđivanja prema hrani. Umjesto da određene namirnice označavate kao “dobre” ili “loše”, naučite pristupiti jelu sa radoznalošću i otvorenošću. Ovo može pomoći u smanjenju osjećaja krivnje ili srama povezanog s izborom hrane i potaknuti zdraviji odnos s ishranom.

Greater Good Magazine nudi vrijedne informacije o cijeni hrane kroz pažljivo jedenje.

3. Poboljšana probava

Kada jedete žurno ili rasejano, sposobnost vašeg tijela da probavi i apsorbira hranjive tvari može biti ugrožena. Pažljiva ishrana, s druge strane, potiče optimalnu probavu. Obraćajući pažnju na proces jedenja i temeljnog žvakanja hrane, započinjete prvi korak probave u ustima, razgrađujući hranu na manje čestice i omogućavajući bolju apsorpciju nutrijenata u želucu i crijevima.

Osim toga, opuštanje i smanjeni stres povezani s pažljivom prehranom mogu pozitivno utjecati na vaš probavni sistem. Kada jedete u stanju opuštenosti, vaše tijelo aktivira parasimpatički nervni sistem, koji podržava probavu. Naprotiv, jedenje u stanju stresa ili užurbanosti pokreće simpatički nervni sistem, koji može ometati probavu i dovesti do probavne nelagode.

Prakticiranjem svjesne prehrane možete stvoriti skladniji odnos između vašeg uma i tijela, omogućavajući optimalnu probavu i apsorpciju hranjivih tvari.

Da biste saznali više o vezi između svjesne prehrane i probave, posjetite Harvard Health Publishing .

4. Upravljanje težinom

Pažljiva ishrana može biti moćan alat za kontrolu težine. Prilagođavanjem tjelesnih signala gladi i sitosti možete razviti bolji osjećaj kontrole porcija i izbjeći prejedanje. To može doprinijeti uravnoteženijem unosu energije i zdravijoj tjelesnoj težini.

Štaviše, svjesna prehrana pomaže vam da razvijete veću svijest o emocionalnim obrascima ishrane. Mnogi ljudi se okreću hrani kao načinu da se izbore sa stresom, dosadom ili drugim emocijama. Vježbanjem svjesnosti možete razlikovati fizičku glad od emocionalne gladi, što vam omogućava da na konstruktivniji način odgovorite na osnovne emocionalne potrebe.

Istraživanja su pokazala da je veća vjerovatnoća da će osobe koje prakticiraju svjesnu ishranu imati zdraviju tjelesnu težinu i manji rizik od pretilosti. Podsticanje svjesnog pristupa ishrani, možete razviti održiv i ugodan odnos s hranom koji podržava vaše cjelokupno blagostanje.

Nacionalni centar za biotehnološke informacije (NCBI) pruža vrijedne uvide u vezu između svjesne ishrane i upravljanja težinom.

Savjeti za prakticiranje svjesne prehrane

Sada kada ste shvatili prednosti svjesne prehrane, istražimo nekoliko praktičnih savjeta koji će vam pomoći da ovaj pristup ugradite u svoj svakodnevni život:

1. Jedite bez ometanja

Izbjegavajte jesti dok gledate TV, skrolujete po telefonu ili radite za stolom. Stvorite namjenski prostor i vrijeme za obroke gdje se možete fokusirati isključivo na jelo i uživanje u hrani.

2. Usporite i uživajte u svakom zalogaju

Jedite opušteno i odvojite vrijeme za temeljito žvakanje hrane. Obratite pažnju na okuse, teksture i osjećaje u ustima. Ovo vam omogućava da u potpunosti doživite i uživate u obroku.

3. Prilagodite se signalima gladi i sitosti vašeg tijela

Prije jela, procijenite nivo gladi na skali od 1 do 10. Nastojte da počnete da jedete kada ste umereno gladni (oko 3 ili 4) i prestanete kada ste udobno zadovoljni (oko 7 ili 8). Provjerite kod sebe tokom obroka kako biste utvrdili koliko se osjećate zadovoljni.

Mindful.org nudi koristan vodič o tome kako da se prilagodite tjelesnim signalima gladi i sitosti kroz pažljivu ishranu.

4. Uključite svoja čula

Kada sjednete da jedete, odvojite trenutak da cijenite vizuelnu privlačnost svoje hrane. Obratite pažnju na boje, oblike i teksture. Dok grizete, fokusirajte se na ukus i aromu. Angažiranjem vaših čula na ovaj način poboljšavate čulno iskustvo jela i promovišete svesnost.

5. Vježbajte zahvalnost

Prije nego što počnete da jedete, odvojite trenutak da izrazite zahvalnost za hranu. Razmislite o trudu koji je uložen u njegovu proizvodnju i pripremu. Negovanje osjećaja zahvalnosti može potaknuti pozitivan način razmišljanja i produbiti vašu vezu s hranom koju konzumirate.

6. Vodite računa o pokretačima emocionalne ishrane

Obratite pažnju na emocije koje se javljaju prije, tokom ili nakon jela. Obratite pažnju da li jedete kao odgovor na stres, tugu, dosadu ili druge emocionalne okidače. Pažljiva prehrana potiče vas da se direktno pozabavite ovim emocijama, pronalazeći alternativne mehanizme suočavanja koji ne uključuju hranu.

7. Počnite s manjim porcijama

Počnite s manjim porcijama i dozvolite sebi da se vratite po još ako ste još uvijek gladni. Ovo vam omogućava da procenite svoj pravi nivo gladi i izbegnete prejedanje. Zapamtite, uvijek možete imati dodatne porcije ako je potrebno.

8. Potražite podršku i vodstvo

Razmislite o traženju podrške od registriranog dijetetičara, terapeuta ili trenera svjesnosti koji je specijaliziran za svjesnu ishranu. Oni mogu pružiti personalizirane smjernice, strategije i odgovornost kako bi vam pomogli da uspostavite održivu praksu svjesne prehrane.

Pažljiva prehrana u praksi

Da bismo ilustrirali kako se svjesna prehrana može uključiti u vaš svakodnevni život, istražimo primjer dana svjesne prehrane:

doručak:

Pripremite hranljiv doručak i sjednite za sto bez ometanja. Odvojite trenutak da cijenite boje i mirise vašeg obroka. Dok jedete, polako žvačite svaki zalogaj i uživajte u ukusima. Proverite nivoe gladi i sitosti tokom obroka, sa ciljem da prestanete kada se osećate udobno.

ručak:

Dajte prioritet pauzi za ručak, daleko od radnog stola. Uključite se u kratku praksu zahvalnosti, izražavajući zahvalnost za vaš obrok. Uzmite si vremena za jelo, obraćajući pažnju na teksturu i ukus. Obratite pažnju na to kako vaše tijelo reaguje na hranu i povremeno pauzirajte kako biste procijenili nivo sitosti.

užina:

Kada osjetite želju za užinom, zastanite i procijenite nivo gladi. Jeste li zaista gladni ili je to više emocionalna žudnja? Ako je riječ o istinskoj gladi, odaberite opciju zdrave grickalice i jedite pažljivo, posvetivši joj punu pažnju. Obratite pažnju na to kako užina zadovoljava vašu glad i hrani vaše tijelo.

večera:

Dok pripremate večeru, uključite se u pažljiv odabir hrane i pripremu obroka. Koristite svježe sastojke i uživajte u procesu. Kada dođe vreme za jelo, sedite za sto i uključite se u kratak trenutak zahvalnosti. Jedite polako, temeljito žvaćući hranu i uživajte u društvu voljenih osoba ako večerate zajedno.

Večernja refleksija:

Prije spavanja razmislite o danu kada ste svjesni jedeli. Obratite pažnju na to kako ste se osjećali fizički i emocionalno. Jeste li primijetili neke obrasce ili okidače? Proslavite svoje uspjehe i priznajte područja za poboljšanje. Pristupite ovom razmišljanju bez osuđivanja ili kritike, koristeći ga kao iskustvo učenja za kontinuirani rast.

Dugoročne prednosti svjesne prehrane

Dok prakticiranje svjesne prehrane može imati trenutne koristi, kao što je poboljšana kontrola porcija i poboljšano uvažavanje hrane, njeni dugoročni efekti su jednako značajni. Usvajanjem svjesne ishrane kao redovne prakse, možete doživjeti trajne promjene u vašem odnosu prema hrani i cjelokupnom blagostanju. Evo nekih dugoročnih prednosti svjesne prehrane:

1. Održivo upravljanje težinom

Za razliku od restriktivnih dijeta koje često dovode do kratkoročnog gubitka težine praćenog ponovnim dobijanjem kilograma, svjesna prehrana potiče održivo upravljanje težinom. Razvijanjem veće svijesti o znakovima gladi i sitosti vašeg tijela, možete uspostaviti uravnotežen i intuitivan pristup ishrani. Ovo vam može pomoći da održite zdravu težinu na duge staze bez potrebe za strogim pravilima ili uskraćivanjem.

2. Poboljšano zdravlje probave

Pažljiva prehrana podržava optimalnu probavu i može ublažiti probavne probleme kao što su nadutost, probavne smetnje i refluks kiseline. Opuštenim jedenjem i temeljnim žvakanjem hrane pospješujete razgradnju nutrijenata i olakšavate njihovu apsorpciju. To može doprinijeti poboljšanju zdravlja crijeva i cjelokupnog probavnog zdravlja.

3. Povećana svijest o tijelu

Praktikovanje svjesne prehrane razvija pojačan osjećaj svijesti o tijelu. Postajete usklađeni sa suptilnim signalima i signalima koje vaše tijelo šalje u vezi gladi, sitosti i zadovoljstva. Ova povećana svijest o tijelu može se proširiti i izvan vremena obroka i pomoći vam da donosite svjesnije odluke u drugim područjima vašeg života, kao što su fizička aktivnost, briga o sebi i upravljanje stresom.

4. Emocionalna otpornost

Pažljiva prehrana potiče vas da istražite emocionalne veze koje imate s hranom. Prepoznavanjem i rješavanjem emocionalnih pokretača, možete razviti zdravije mehanizme suočavanja i otporniji način razmišljanja. S vremenom ćete možda otkriti da ćete se manje okrenuti hrani radi utjehe i umjesto toga tražiti hranu i podršku iz drugih izvora.

5. Smanjena bezumna ishrana

Bezumno jedenje se često dešava kada smo rasejani, pod stresom ili se bavimo višezadaćnošću. Prakticiranjem svjesne prehrane postajete svjesniji ovih bezumnih obrazaca ishrane i možete poduzeti korake da ih se oslobodite. Kao rezultat toga, manja je vjerovatnoća da ćete unositi višak kalorija i veća je vjerovatnoća da ćete donositi svjesne odluke koje su u skladu s vašim ciljevima dobrobiti.

You cannot copy content of this page